14.01.2019

Взуття для трекінгу: особливості вибору

Правильний вибір взуття є однією з базових умов вдалого заняття пішим туризмом. Від того, наскільки відповідально ви підійдете до цього питання, залежатиме не тільки ваш комфорт, але й безпека в дорозі. Мало просто придбати трекінгові черевики, потрібно вибрати той варіант взуття, який буде підходити конкретно вам і відповідати майбутнім похідним умовам.

Різноманітність взуття для трекінгу на сьогодні просто величезна. Як же не розгубиться в цьому різноманітті та знайти свою пару? Для цього, ще до походу в магазин, вам доведеться поставити собі кілька питань і виходячи з відповідей братися до вибору.

Отже, перше питання стосується складності майбутнього туристичного маршруту. Чим він складніший, тим якіснішим і міцнішим має бути взуття. Друге питання стосується вашої ручної поклажі. Тут також пряма залежність – чим важчий ваш рюкзак, тим жорсткішими і вище необхідні черевики. Третій аспект стосується рівня вашої фізичної підготовки. Чим міцніша і витриваліша мускулатура ніг, тим менша потреба у додатковій підтримці з боку черевиків. Також важливо при виборі взуття враховувати свій туристичний досвід, специфіку погодних умов, анатомічні особливості вашої стопи тощо.

Приступаючи до безпосереднього вибору трекінгового взуття важливо знати, яке воно буває і на що саме слід звертати увагу при його купівлі.

Взуття для трекінгу умовно можна розділити на чотири основні категорії:

1). Треккінгові кросівки.  Це низьке, міцне взуття на спеціальній підошві , призначена для нетривалих походів з незначними навантаженнями.

Взуття для трекінгу: особливості вибору - фото

2). Черевики для легкого і середнього трекінгу: середнє або високе взуття з підошвою, що добре гнуться, призначене для нетривалих походів, або для довгих маршрутів невисокої категорії складності.

Взуття для трекінгу: особливості вибору - фото

3). Взуття для важкого трекінгу: призначене для складних тривалих походів. Черевики цієї категорії високі, міцні, з мінімально гнучкою внутрішньою підошвою.

Взуття для трекінгу: особливості вибору - фото

4). Взуття для альпінізму – це жорсткі та досить важкі черевики з рантами під кішки. Підходять як для гірських підйомів середньої та високої складності.

Взуття для трекінгу: особливості вибору - фото


Вибираючи трекінгове взуття, пам'ятайте, що головними критеріями для вас повинні бути не її стильний зовнішній вигляд або оригінальне колірне рішення, а якість і відповідність майбутнім умовам походу. Тільки так ви забезпечите собі комфорт та безпеку в дорозі.