08.12.2017

Роль спорту у житті людини

Один із найпростіших способів надати своєму тілу спортивної форми та підтримувати його в тонусі – це заняття на спортивних тренажерах. Сьогодні існує безліч спортивних клубів та фітнес залів, в яких є можливість займатися на різних тренажерах для набуття спортивного та підтягнутого тіла. Для сучасної людини не важко знайти відповідне місце для занять, але як же вдавалося нашим предкам підтримувати свої тіла в тонусі? Дивлячись на підтягнуті і м'язисті постаті давньогрецьких богів на фресках, мимоволі запитуєш себе за допомогою яких вправ і тренувань люди досягали таких досконалих форм. Для людей у ​​давнину хороша фізична форма була запорукою успіху та виживання. Тренажерів як таких тоді не було. Стара людина багато ходила, полюючи за здобиччю, а потім довго несла вбитого звіра на плечах додому.  Роль спорту в житті людини.

Скульптури Мікеланджело, створені пізніше в 15 столітті, також вражають ідеальними пропорціями спортивних фігур. Але й у ті часи люди користувалися подібністю гантель та штанг із підсобного господарства, щоб займатися спортом. Переносячи ягняти на плечах чоловік, мимоволі займався важкою атлетикою. Зі зростанням ягняти збільшувалося навантаження на плечі та ноги, тим самим прокачувалися м'язи, і виходив оптимальний спортивний результат. Але коли з'явилися перші тренажери?

Лише у другій половині ХІХ століття німецький винахідник і аматор гімнастики Фрідріх Людвіг Ян винайшов перший прототип сучасного механічного тренажера. Але справжнім проривом у спортивній індустрії став шведський винахідник Густав Вільгельм Зандер. Його болючість та слабкість змусили його створити пристрої для тренування тіла. Саме йому належить ідея та реалізація створення перших тренажерних залів. Перший тренажерний зал був відкритий у Стокгольмі, а вже через кілька років такі ж були відкриті у Нью-Йорку та Лондоні. Люди, які мають проблеми зі здоров'ям, займалися у його тренажерних залах та отримували помітні покращення стану здоров'я. І вже на початку ХХ століття по всьому світу відкрилися понад двісті інститутів Зандера, які займалися створенням та удосконаленням перших механічних тренажерів.


В даний час існує безліч різних видів тренажерів, серед яких виділяють механічні та електричні моделі. Кожні тренажери, по-своєму, ефективні та найчастіше спрямовані на роботу певної групи м'язів. Експерти спортивної індустрії звикли ділити всі існуючі моделі на дві групи: кардіотренажери та силові тренажери.Роль спорту в житті людини.

Перша група тренажерів допомагає пропрацювати важкодоступні і слабкі м'язи тіла. Друга ж ефективно бореться із підшкірним жиром. Максимальний ефект від занять на тренажерах можна отримати під час роботи на моделях обох груп. Поєднуючи заняття на силових та кардіотренажерах можна з легкістю зміцнити серцево-судинну систему, скинути зайву вагу та отримати хорошу спортивну форму тіла. Початківцям рекомендують для початку трохи більше половини часу приділяти кардіотренажерам і завершувати своє тренування хорошим силовим навантаженням на проблемні частини тіла.

До групи кардіотренажеров відносяться різні бігові доріжки, зручні велотренажери, гребні та еліптичні тренажери, а також степери. Так як ця група тренажерів спрямована на зміцнення серцево-судинної та дихальної систем, то під час занять обов'язково необхідно стежити за частотою биття серця. Сучасні кардіотренажери оснащені сенсорними датчиками, розташованими на ручках тренажерів, датчиками-кліпсами, які кріпляться на вусі та дистанційними нагрудними датчиками для постійного контролю роботи серця спортсмена під час тренувань.

Експерти вирахували, що найбільш ефективними є тренування на кардіотренажерах у так званій «аеробній зоні» пульсу. Цей показник дорівнює приблизно 70% максимальної величини частоти биття серця людини. Таку величину дуже легко розрахувати самостійно. Необхідно від числа 220 відібрати свій вік, і вийде максимально допустимий пульс при тренуванні. Спалювання надлишкового підшкірного жиру відбувається при заняттях на кардіотренажерах в аеробній зоні на показниках до 70% максимальної величини пульсу. При показниках понад 70% від максимальної частоти биття серця здійснюється зростання та зміцнення м'язів. Для досягнення оптимального результату експерти рекомендують займатися по три-чотири рази на тиждень на кардіотренажі. І не варто нехтувати розтяжкою перед початком занять, адже тіло необхідно для початку розігріти і лише після цього піддавати тривалому навантаженню.Роль спорту в житті людини.

Велотренажери є одними з найпопулярніших товарів, що продаються у всьому світі. Крім того, велотренажери є першим видом кардіотренажерів, так як перша модель з'явилася ще в середині вісімнадцятого століття. Велотренажери спрямовані на розвиток витривалості спортсмена, водночас, звичайно ж, зміцнюють серцево-судинну систему та тренують м'язи спини та ніг. Для відстеження роботи серця на ручках встановлені сенсорні кардіодатчики. Крім цього на екранах сучасних велотренажерів завжди присутня інформація про швидкість руху, пройдену дистанцію та витрачені калорії.

Бігові доріжки займають перше місце за популярністю серед усіх тренажерів. Вони дуже ефективні для спалювання жиру. Крім того, під час тренування на цьому кардіотренажері задіяні практично всі м'язи тіла. Такі тренування дозволяють поступово зміцнювати своє тіло. Під час бігу спортсмен прискорює всі обмінні процеси у своєму організмі та спалює зайві калорії. У цій категорії присутні механічні та електричні моделі. Більш зручними та результативними вважаються бігові доріжки, що працюють від мережі. Адже на них можна встановити кут нахилу бігового полотна та виставити швидкість руху. У сучасних моделях є низка вбудованих пульсозалежних програм тренувань.

Еліптичні тренажери або орбітреки – це один із наймолодших видів тренажерів. Вони з'явилися зовсім недавно і поступово завойовують популярність серед спортсменів. Їх можна порівняти з біговими доріжками по навантаженню на всі м'язи тіла та зміцненням серцево-судинної системи. Крім того, рухи на орбітреках чимось нагадують біг та ходьбу еліптичною траєкторією. Заняття на них спрямовані на роботу проблемних зон, як м'язи ніг, стегон і сідниць. Приємною особливістю еліптичних тренажерів є тиск на суглоби.

Гребні тренажери відносяться до специфічних видів тренажерів, оскільки затребувані обмеженою кількістю спортсменів - веслярів. Хоча останнім часом займатися ними починають й інші спортсмени, далекі від академічного веслування, адже під час тренувань задіяна основна група м'язів: руки, спина, груди, прес, сідниці та ноги. Тренажер здатний розвивати силу та витривалість весляра. Сучасні гребні тренажери оснащені комп'ютерами та кардіодатчиками для постійного контролю роботи серця.

Степери – це невеликі тренажери, спрямовані на роботу м'язів ніг та тазу, що імітують ходьбу сходами. Степери зазвичай діляться на два типи моделей з регульованим і нерегульованим навантаженням. Невеликі тренажери з нерегульованим навантаженням складаються із звичайних педалей. А в більш сучасних моделях вже є електронна консоль, яка здатна вимірювати пульс і регулювати навантаження.Роль спорту в житті людини.

Група силових тренажерів спрямована на створення рельєфу та зміцнення окремих м'язів тіла. Інтенсивність занять цих тренажерах встановлюється досвідченим шляхом під керівництвом досвідченого тренера. Зазвичай не рекомендують використовувати вагу, яка перевищує 70% ваги тіла спортсмена. Чим вище вага навантаження, тим менша кількість повторів вправи з обтяженням. Початківцям рекомендують починати з шести вправ на нижню частину тіла та восьми вправ на верхню частину тіла, починаючи з великих м'язів і закінчуючи дрібними. Якщо перед початком тренування не було занять на кардіотренажерах, слід обов'язково розім'ятися і розігріти м'язи. Це необхідно для безпеки та більш ефективного тренування. Усі рухи на силових тренажерах мають бути спокійними та розміреними. Причому фаза опускання ваги повинна бути довшою в два рази, ніж фаза підняття ваги.

Вид силових тренажерів під власною вагою характеризується навантаженням ваги спортсмена. Ці тренажери спрямовані на розвиток гнучкості, сили та витривалості. Зазвичай це різні види лав та стійок. Додатково навантаження можна збільшувати за допомогою гантелі та олімпійських млинців, а також регулювання кута нахилу лави.

Тренажери з вільними вагами, такими як грифи, олімпійські млинці та різні гантелі, віддають перевагу професійним спортсменам і серйозним атлетам. Тренування на силових тренажерах із вільними вагами здатні швидко наростити м'язову масу та покращити координацію рухів. Під час занять спортсмену постійно доводиться зберігати рівновагу та стежити за правильним становищем спортивного снаряда.Роль спорту в житті людини.

Силові тренажери з вбудованими вагами вибирають новачки, адже вони безпечніші, обмежують роботу певної групи м'язів, даючи спокій іншим. Крім того, новачкам легше займатися адже траєкторія рухів на тренажерах чітко окреслена конструкторами і практично виключена можливість виконувати вправи не правильно. Обтяженням у цьому виді тренажерів є вагові стеки, які утримуються фіксаторами на металевому стрижні. Не варто побоюватися, що заняття на тренажері перетворять вас на величезну гору м'язів. Помірні тренування без спортивного харчування допоможуть вам набути оптимальної спортивної форми.

Всі перераховані вище тренажери спрямовані на створення відмінної фізичної форми, збереження і поліпшення здоров'я в зручний для вас час. Індивідуальні тренування дозволяють отримати максимальний ефект від занять спортом з урахуванням усіх особливостей вашого тіла та поставлених цілей. Залишилося тільки вибрати тренажер у нашому магазині та розпочати тренування.