28.03.2018

БІГ КРУГЛИЙ РІК - ЦЕ ПРОСТО

Якщо ви хочете бути постійно у формі і для цього спантеличені покупкою тренажера - вам варто поглянути саме на бігові доріжки. Чому? Та тому, що це єдиний тренажер, з якого просто так не зійдеш. Необхідно зупиняти бігове полотно і потім йти. Крім того, бігова доріжка дозволяє навантажувати всі м'язи тіла. Біг дуже популярний в Америці і переглядаючи фотографії голлівудських знаменитостей, ви часто бачите їх на пробіжці в парку або на березі океану. Якщо хочете приєднатися до них та зайнятися найкращим видом спорту – купуйте бігову доріжку. Погодні умови в нашій широті не дозволяють бігати взимку. Займаючись бігом, ви тренуєте все своє тіло, покращуєте дихальну та серцево-судинну систему. Багато бігових тренажерах доступна також спортивна ходьба.

І все ж таки, які існують особливості цього виду тренажера, з якими необхідно ознайомитися перед його покупкою. Сьогодні на ринку спортивних товарів пропонуються два види тренажерів для бігу – це механічні та електричні бігові доріжки.

Механічна бігова доріжка – це тренажер економ-класу, що дозволяє займатися улюбленим видом спорту в домашніх умовах. Йому не потрібне підключення до електричної мережі, щоб почати працювати. Він рухається користувачем. Такий тренажер дуже зручний через свою невелику вагу. Він легко пересувається за рахунок вбудованих роликів транспортування в основу тренажера. Навантаження на цій біговій доріжці змінюється за допомогою установки кута нахилу бігового полотна вручну або магніту. Але фахівці зазначають, що ефективність тренування на цьому тренажері менша, ніж у його електричного аналога. Все тому, що людина втомлюється і мимоволі зменшує швидкість бігу, що призводить до зменшення обертів бігового полотна.БІГ КРУГЛИЙ РІК - ЦЕ ПРОСТО - фото

Електрична бігова доріжка – це найпопулярніший і найсучасніший тренажер із професійної лінійки, що незмінно відображається на його ціні. Основною відмінністю бігової доріжки від механічної є спосіб руху бігового полотна. У цьому тренажері він рухається за рахунок електричної енергії. Часто бігові доріжки оснащуються міні комп'ютером та консоллю, на якій відображаються дані про тренування та пульс користувача (якщо звичайно людина трималася за рукоятки з сенсорними датчиками або придбала додатково дистанційні датчики для вимірювання пульсу). Під час пробіжки комп'ютер стежить за пульсом людини і не допускає перевантаження. Як тільки серце починає битися сильніше за належне, бігове полотно сповільнюється, щоб привести пульс в норму. Крім цього, зазвичай на консолі відображається швидкість руху, пройдена дистанція, кількість витрачених калорій, час тренування та інші показники. Інтенсивність тренування також виставляється на консолі або вибирається одна із встановлених програм тренувань.

Електричні тренажери для бігу поділяються на класи. Наприклад, бігові доріжки економ-класу мають дуже обмежену кількість функцій і при цьому коштують не дорого. Розмір бігового полотна на недорогих тренажерах становить до 33 див.

Аматорські бігові доріжки мають кілька встановлених програм тренувань і дозволяють створювати індивідуальні програми. Розмір бігової поверхні у цих тренажерах коливається не більше 35 – 39 див.

Бігові доріжки Hi-End-класу є найкращими для домашнього використання та можуть також використовуватися на комерційній основі у спортивних клубах. Розмір бігової поверхні сягає окремих моделях 50 див.

Найкращі бігові доріжки відносяться до професійного класу. Це ідеальний тренажер для дому та тренажерного залу. У ньому передбачено все, що може знадобитися під час пробіжки. Нерідко такі тренажери оснащуються справжнім комп'ютером із виходом до інтернету, щоб користувач міг переглядати свою пошту, читати новини чи дивитися фільми. Такі тренажери мають найбільший розмір бігового полотна. Вони дуже тяжкі за рахунок потужного мотора.

Вибираючи електричну бігову доріжку, необхідно визначиться з бажаним набором функцій та технічних характеристик тренажера. Тому слід детальніше розглянути кожен пункт.

Двигун – це одна з найважливіших деталей кожного тренажера. Він рухає бігове полотно і відповідає за потужність, яка вимірюється в кінських силах. Зазвичай у характеристиках тренажерів вказується звичайна потужність двигуна та пікова потужність. При виборі тренажера слід звертати увагу на звичайну або тривалу потужність, оскільки вона показує робоче навантаження тренажера.

Дека – це частина тренажера, якою безпосередньо бігає користувач. Вона розташована під біговим полотном і виготовлена ​​з деревини або синтетичних матеріалів. Дека впливає на амортизацію бігової доріжки. Часто через тертя об бігове полотно вона швидко зношується. Тому більшість виробників намагаються збільшити робочий ресурс деки, покриваючи її воском або іншою змащувальною речовиною. Чим товщі конструкція деки – тим довговічніший тренажер. Багато виробників оснащують свої бігові дрожки двосторонніми деками, які вдвічі збільшують тривалість використання тренажера.

Бігове полотно розташоване у висячому положенні і часто зношується, тому передбачена можливість його заміни. Стрічки бувають одне та двошарові. Останнім часом майже всі бігові доріжки оснащуються двослівним біговим полотном шириною до 50 см. Довжина бігової стрічки становить від 110 до 150 см.

Панель керування на біговій доріжці допомагає контролювати хід тренування. Натиснуті на консолі кнопки швидкого доступу контролюють функції тренажера. Інформаційний екран виводить інформацію про пульс користувача, пройдену дистанцію, швидкість руху, тривалість тренування та витрачені калорії.

Програми тренувань дозволяють вибрати оптимальну програму для кожного користувача. Для цього необхідно ввести свої дані та вибирати програму: наприклад, спалювання жиру, підвищення витривалості, оздоровча або спортивна ходьба. Доріжка сама виставляє швидкість та нахил полотна.

Амортизація з'явилася в останніх моделях бігових доріжок. Вона здатна знизити навантаження на суглоби під час пробіжки чи ходьби. Високий ступінь амортизації необхідний для реабілітаційних тренувань і для людей, які мають проблеми з хребтом. Для професійних спортсменів амортизація не потрібна і навіть шкодить тренуванням, оскільки спотворює реальні умови для бігу.БІГ КРУГЛИЙ РІК - ЦЕ ПРОСТО - фото

Швидкість бігових доріжок у деяких моделях сягає 19 км/год. Для більшості користувачів швидкості в 13 км/год більш ніж достатньо. Максимальна швидкість бігового полотна необхідна лише професійних спортсменів.

Нахил бігового полотна дуже важливий під час тренування, оскільки визначає навантаження. Змінюється нахил автоматично чи механічно, залежно від типу тренажера.

Вимірювання пульсу на бігових доріжках зустрічається рідко, але більшість мають можливість опціонального підключення дистанційних датчиків. Існує безліч моделей кардіодатчиків, серед яких: нагрудні ремені, напальчники, вушні затискачі та датчики на ручках.

Максимальна вага людини стартує від 90 кг на найдорожчих доріжках. Якщо ваша вага більша, то вибираючи собі бігову доріжку, робіть запас хоча б у десять кілограмів, щоб не зношувати мотор.

Вибираючи бігову доріжку, обов'язково проконсультуйтеся у професіоналів, якщо не можете самостійно визначити необхідну модель і виробника. Довіряйте своє здоров'я лише відомим виробникам, які зарекомендували себе на ринку та випускають якісні товари.