09.01.2020

Як вибрати гірськолижне екіпірування

Для одних гірськолижний спорт - це серйозне заняття, для інших - улюблене захоплення. Саме тому при виборі гірськолижного екіпірування можна виділити два базові підходи, на які ми й орієнтуватимемося.

Якщо ви лижник-спортсмен, то ваш гірськолижний одяг повинен бути облягаючим. Вільний крій має досить більший опір повітрю, а у спорті мають значення навіть секунди.

Популярний крій лижного одягу - це комбінезон, тому що в костюмі, що складається з роздільних куртки і штанів, під час руху куртка може підніматися. Якщо все ж таки перевагу віддано куртці та штанам, то необхідно звернути увагу, щоб куртка надійно пристібалася до штанів за допомогою блискавки. Важливо, щоб комір та манжети лижного костюма були щільно прилеглими. Низ штанів має бути оснащений гумкою, яка утримає їх від підняття.

Якщо лижним спортом ви займаєтеся не професійно, а для задоволення, вам підійде гірськолижний костюм вільного крою. Можна купити комплект, що складається з куртки та штанів. Бажано, щоб куртка ззаду була подовженою. Ідеально, якщо штани внизу будуть з блискавкою, це суттєво спрощує процес одягання та полегшує доступ до шкарпеток та взуття. Передня сторона гомілки може бути утеплена.

 

Якщо ви новачок, рідко буваєте на гірськолижних курортах і особливих навичок катання не маєте, костюм краще вибрати тепліший і, при бажанні, вільного крою. Актуальним є комплект - куртка + штани. Куртки на талії можуть мати внутрішню спідницю, яка захищає від снігу. Штани можуть бути як високими на лямках, так і стандартними. Безумовно, від снігу краще захищають високі моделі на лямках. І тут куртка може бути будь-якої довжини. Довгу куртку краще придбати, якщо штани застібаються на поясі. Обов'язковою є наявність блискавки внизу штанів. Дуже зручно, якщо на костюмі передбачені різні кишені на блискавці, куди можна буде покласти гроші, ключі, абонемент на витяг чи інші необхідні дрібниці.

 

Критерії вибору гірськолижного костюма

 - Вибираючи гірськолижне екіпірування, краще віддати перевагу яскравим варіантам одягу, щоб вас було добре помітно на схилі, і в разі чого легко можна було знайти рятувальникам.

- Дуже зручно, якщо вибрана вами модель куртки або комбінезону передбачає спеціальне кріплення для Ski-Pass (перепустка на підйомник), це заощадить час і дозволить уникнути довгих його пошуків.

- Обов'язковим елементом гірськолижного костюма є ущільнення на колінах і ліктях, що захищають ці зони під час падіння.

- На основній блискавці куртки обов'язково повинен бути клапан, що закриває її. В ідеалі – із зовнішньої та внутрішньої сторони.

- Переважно, щоб внутрішня сторона коміра була зроблена з флісу, щоб шкіра на обличчі не обвітрювалася. Крім цього, під блискавкою у верхній частині коміра повинна бути передбачена спеціальна планка під підборіддя. Така планка запобігає сповзанню коміра вниз. Зручно, якщо комір має вбудований капюшон, це виручить вас під час негоди.

- Всі блискавки повинні справно працювати, а їх "брелоки" повинні бути достатньо практичними, щоб за них було зручно братися навіть у гірськолижних рукавичках.

- Манжети на рукавах повинні бути досить зручними, легко і надійно закриваючись і захищаючи від потрапляння снігу.

- Наявність кріплення для рукавичок на рукавах костюма допоможе завжди тримати їх при собі і не втратити.

- Щоб захистити речі, які ви взяли з собою від випадання, зовнішні кишені костюма повинні застібатися на блискавку.

- Важливим захистом від проникнення снігу всередину є шви, укріплені спеціальною тасьмою.