08.12.2017

ЯК ВИБРАТИ СИЛОВИЙ ТРЕНАЖЕР ДЛЯ ДОМУ

Силові тренажери призначені для фізичного розвитку тіла та здоров'я людини. Існують тренажери, спрямовані на розвиток сили окремих м'язів тіла і разом з цим вони зміцнюють весь організм. До категорії силових тренажерів входять гантелі, штанги, різноманітні моделі шведських стінок, усі види лав та фітнес станцій. Кожен тренажер, крім фітнес-станцій, розрахований на певну групу м'язів. Фітнес станції ж мають широкий функціонал і поєднують у собі кілька вузькоспеціалізованих тренажерів. У силових тренажерах як навантаження використовуються ваги різного типу. Зазвичай їх ділять на дві категорії: тренажери із вбудованими вагами та силові тренажери із вільними вагами.

Для того щоб визначитись які саме тренажери вам необхідні - слід розібратися з особливостями кожного виду.

Тренажери з вільними вагами - це лавки, шведські стінки, стійки, на яких можна займатися з вільними тягарями (штангами, олімпійськими дисками, гантелями). Вибираючи такі тренажери необхідно звертати увагу на якість матеріалів та надійність конструкцій. Крім того, максимальна вага, яка витримує тренажер не повинен бути нижче суми вашої ваги та ваги штанги. Ці тренажери допомагають поліпшити координацію рухів, адже під час тренування необхідно постійно стежити за становищем вільного обтяження. Ідеальні для використання користувачами з різним рівнем підготовки від середнього та вище.ЯК ВИБРАТИ СИЛОВИЙ ТРЕНАЖЕР ДЛЯ ДОМУ - фото

Тренажери із вбудованими вагами мають, як правило, вбудовані вагові стеки, які є навантаженням під час занять. Вони більш прості у використанні та безпечні. Адже всі рухи на них відточені. Виконати якусь вправу неправильно майже неможливо. Це ідеальні тренажери для новачків, але також розраховані на людей із різною підготовкою. Крім того, є тренажери з кількома ваговими стеками, на яких можуть займатися одночасно кілька людей. До цієї категорії силових тренажерів входять також станції для функціонального тренінгу, заняття на яких можна проводити з самостійно обраною траєкторією руху.

Для того, щоб визначитися який тренажер найкраще купити для домашнього використання, необхідно провести своєрідне соціологічне опитування всередині сім'ї. Адже тренажер має задовольняти вимоги всіх членів сім'ї. Визначивши мету занять спортом, проблемні та робочі частини тіла буде легше вибрати певну модель тренажера.

Місце для майбутнього тренажера теж слід визначити та виділити заздалегідь. Домашні тренажери, звичайно, відрізняються компактністю, але все ж таки слід визначити максимально можливу площу під нього у вашому житлі. Зробіть виміри ширини, висоти та довжини цього простору, а потім порівнюйте з габаритами силових тренажерів, які вам сподобалися. Найімовірніше, вас приємно здивує компактність сучасних силових тренажерів.ЯК ВИБРАТИ СИЛОВИЙ ТРЕНАЖЕР ДЛЯ ДОМУ - фото

Перед покупкою тренажера необхідно спробувати виконати кілька вправ. Вам має бути зручно, займатися на ньому. Тому краще випробувати вподобану модель в магазині або тренажерному залі. Біомеханіка та ергономіка дуже важлива при виборі тренажера.

Якість конструкції та окремих елементів тренажера має вас влаштовувати. Крім того, плавність та природність рухів під час тренування притаманні лише якісному обладнанню. Тому не варто економити, адже від цього залежить краса та здоров'я вашого тіла. Найкраще довіряти відомим компаніям, які зарекомендували себе на ринку. Крім того, виробники докладно вивчають ринок та виготовляють лише ті моделі тренажерів, які мають хороший попит і задовольняють усі запити покупців.

Переглядаючи опис силових тренажерів, ви обов'язково зустрінете такі характеристики як: матеріали, стійкість, кабелі та троси, сидіння, підшипники, рукоятки, легкість зміни ваг, зручність регулювання та додаткові опції. Для розуміння необхідно з кожною з них познайомитися ближче.ЯК ВИБРАТИ СИЛОВИЙ ТРЕНАЖЕР ДЛЯ ДОМУ - фото

Матеріал, з якого виконана рама або конструкція, має бути листовою сталлю. При цьому переріз стійок не повинен бути меншим 5 см. Саме такі характеристики будуть у міцної рами. У високоякісних тренажерах рами додатково покриваються спеціальним порошковим покриттям. Воно стійке до поту, вологи і не піддається корозії.

Стійкість тренажера забезпечується зварним з'єднанням, яке не дозволяє хитатися тренажери під час заняття. Зустрічаються також тренажери з гвинтовим з'єднанням деталей, але програють зварними конструкціям. Правда, помітите це не відразу, а після декількох років експлуатації.

Кабелі та троси, що використовуються для виконання вправ, повинні витримувати мінімум сімсот кілограм. Зазвичай вони покриваються спеціальним нейлоновим покриттям, яке створює додаткове ковзання та захищає від пошкоджень. Такі троси досить довговічні та практично не травмонебезпечні.

Підшипники – це найвразливіші деталі тренажера, адже вони служать для уповільнення обертання деталей тренажера. Довговічніші латунні підшипники, заповнені маслом. Тому цю інформацію необхідно вимагати у продавця, адже її не часто вказують в описі тренажера.

Сидіння та рукоятки зазвичай виконуються з поліуретану. Деякі виробники навіть виготовляють під форми тіла людини. Є виробники, які виконують ці деталі тренажера з інших матеріалів, які є їхньою власною розробкою. Якість таких ексклюзивних матеріалів дуже висока.

Зміна ваг на тренажері повинна проходити легко і не завдавати додаткових клопотів користувачеві. Вантаж повинен змінюватись користувачем, не змінюючи положення тіла та не встаючи з тренажера. Ця особливість є дуже важливою при останніх повтореннях вправи, коли слід зменшувати вагу.

Регулювання тренажера повинно проходити зручно і не завдавати додаткових клопотів користувачеві. Чим менше трансформується тренажер між вправами – тим зручнішим він.

Серед додаткових опцій тренажерів зустрічаються манжети для опрацювання зовнішніх та внутрішніх м'язів стегон, додаткові тяги, петлі для тренувань рук та преса, підставки під воду, телефон та рушник, додаткові вантажі тощо. Зазвичай дорогі тренажери мають великий набір додаткових опцій, що входять до базової комплектації.

Фітнес станція – це комбінація з кількох силових тренажерів, що замінює цілий тренажерний зал. Дуже актуальним є вид тренажера для дому, якщо ви хочете мати можливість тренувати всі м'язи свого тіла. Вибір цього функціонального тренажера слід починати з його габаритів. Визначте простір у вашій оселі, яку ви можете віддати під спортивну зону і після цього починайте вибирати модель тренажера. Функціонал у мультистанцій майже однаковий, але все ж таки відмінності в них є.

Найчастіше в базовий комплект входять: лава для жиму в сидячому та лежачому положенні, тренажер для розгинання та згинання ніг, верхня та нижня тяга, турнік, степер, бруси. Визначтеся, які ще вузькоспеціалізовані тренажери вам потрібні і вибирайте потрібну модель. Є мультистанції, які можна додатково укомплектовувати різними опціями. Такі моделі дуже зручні, адже можна купити базу та поступово докуповувати до неї різні опції в міру необхідності.

Мультистанції зазвичай поділяються на два види: з вбудованими елементами, що навантажують, і з вільними вагами, як і в інших силових тренажерах. Вибираючи фітнес-станцію, звертайте увагу на всі характеристики тренажера: від матеріалу рами до додаткових опцій.

Фітнес-станція - це універсальний тренажер для дому або невеликого спортзалу, який допоможе вам отримати відмінну спортивну форму.