26.09.2018

ОРБІТРЕКИ: ЗДОРОВЕ СЕРЦЕ І ТІЛО

ОРБІТРЕКИ: ЗДОРОВЕ СЕРЦЕ І ТІЛО - фото

 

Орбітреки ще часто називають еліптичними тренажерами через їх унікальну конструкцію, що дозволяє тренувати комплексно всі групи м'язів. Другу назву він повчив через траєкторію, якою рухаються ноги людини під час занять. Така незвичайна особливість корисна для суглобів, адже під час тренування немає тиску, і вони майже не піддаються навантаженню. Завдяки цьому орбітрек універсальний і підходить користувачам різної вагової та вікової категорії. Часто цей тренажер допомагає людям із травмами опорно-рухового апарату або травмами м'язів різної тяжкості у реабілітаційному періоді.


Перший орбітрек був виготовлений компанією з виробництва тренажерів - Precor. У ньому рукоятки не рухалися, а маховик був у задній частині тренажера. Регулювання навантажуваної групи м'язів проводилося через зміну кута нахилу рами тренажера. Винайдена дещо пізніше можливість рухати важелі на орбітреці дозволила користувачам також навантажувати м'язи верхньої частини тіла.


Орбітрек відноситься до кардіотренажерів універсального класу, так як дає можливість, одночасно покращать стану всього тіла користувача. Тренажер поділяється на види щодо системи навантаження. Виділяється механічна, магнітна, електромагнітна та аеромагнітна системи.

Механічні орбітреки рухаються без додаткового джерела живлення і характеризуються низькою ціною при відносній компактності тренажера. Але регулювання навантаження в такому кардіотренажері дуже трудомістка, тому тренажери відносять до застарілих моделей. Також вони досить шумно працюють і мають обмежений функціонал.


Магнітні орбітреки відносяться до «середнячок» серед еліптичних тренажерів за своїми можливостями та ціновою категорією. Вони мають плавний та безшумний хід педалей, регулюють навантаження та мають невелику кількість програм тренувань. Особливість конструкції цього тренажера дозволяє регулювати навантаження наближенням або видаленням магніту до маховика.


ОРБІТРЕКИ: ЗДОРОВЕ СЕРЦЕ І ТІЛО - фото

Електромагнітні системи навантаження в еліптичному тренажері найпопулярніші серед усіх орбітреків. Вони працюють безшумно, плавно і мають великий функціонал через вбудований комп'ютер. Ці тренажери підключаються до електромережі під час занять.

Аеромагнітні орбітреки чимось нагадують гребні тренажери і останнім часом набирають великої популярності серед користувачів. Такі моделі не підключаються до мережі. Працює він від генератора, який запускає усі механізми тренажера. Вбудований акумулятор підтримує безперебійну роботу комп'ютера. Якщо тренажер тривалий час простояв без діла, його можна зарядити від мережі за допомогою спеціального адаптера, що йде в комплекті.


Регулювання навантаження в еліптичних тренажерах, можливо, проводити вручну або автоматично через консоль комп'ютера, встановленого на орбітрці. Ручне регулювання більш надійне і здійснюється через зміну напрямку ручки на стійці тренажера.


Допустима вага користувача на еліптичному тренажері вказується виробником у кожній моделі. Але в будь-якому випадку необхідно купуючи тренажер, вибирати за вагою з деяким запасом до 10-20 кг.

Розташування маховика в орбітреці, виявляється, теж має значення. Тренажери із заднім розташуванням прийнято вважати класикою. Тут система опору та маховик розташовані ззаду. За рахунок цієї особливості конструкції кількість рухомих деталей зведена до мінімуму, а отже, збільшується його простота експлуатації та обслуговування.


Орбітреки з переднім розташуванням маховика відрізняються його значною вагою, щоб під час нахилу під час тренування тренажер не перекинувся. Така особливість робить перебіг педалей дуже плавним.

Вага маховика не тільки відносить його до категорії професійних або домашніх тренажерів, але й визначає вагу користувача. Так для середньої ваги користувача підійдуть орбітреки з вагою маховика 8 кг і нижче, а більші люди вибирають тренажер з вагою маховика більше 10 кг.

Довжина кроку в орбітреці також має своє значення. Домашні моделі мають довжину кроку до 40 см, а дорогі – більше 50 см. Для низьких людей рекомендують довжину кроку близько 30 см, вищим із зростом до 170 см – крок довжиною 35 см, а високим користувача – 40 см.


Ще одним різновидом орбітреків є моделі, оснащені сидінням. Зазвичай воно знімне і перетворює орбітрек на велотренажер. Також сидіння дозволяє відпочивати людям похилого віку під час тренування не зупиняючись. Ці тренажери ще називають гібридні орбітреки, які є новинкою на ринку спортивних товарів.


Нахил педалей в деяких моделях орбітреків може змінюватися, що дозволяє змінювати навантаження на різні групи м'язів. Хоча ця мета досягається зворотним ходом педалей в інших моделях еліптичних тренажерів.

Програмне начиння орбітрека дозволяє урізноманітнити тренування і безпосередньо впливає на вартість моделі. Чим більше функцій і складніше консоль управління - тим дорожче тренажер. Користувачі, які страждають на серцево-судинні захворювання, можуть відстежувати роботу серця за допомогою встановлених сенсорних датчиків у рукоятках керма.


Просунутий вид орбітреків називає ергометр, що дозволяє користувачеві точно регулювати навантаження, відображає на консолі докладні показання тренування і стану серця, вимірює навантаження у Ваттах і оснащений найдосконалішим комп'ютером з великим набором програм тренувань.


Деякі моделі еліптичних тренажерів оснащуються тримачами для пляшок з водою, поличками для музичних плеєрів, тримачем рушників та іншими корисними деталями. Але це не головні параметри тренажера. Тому вибираючи собі домашній орбітрек краще спиратися інші характеристики. Немаловажним буде випробувати тренажер перед покупкою в магазині або протестувати у тренажерному залі.

Гарантійний термін тренажера встановлює кожен виробник окремо. Зазвичай гарантія поширюється терміном від року до трьох. Також при покупці орбітрека необхідно заздалегідь дізнатися адреси та телефони сервісних центрів, до яких можна звернутись у разі поломки тренажера.


Вибираючи орбітрек – ви обираєте тренажер для всієї родини, який дозволить вам зберегти здоров'я та зміцнити тіло кожного.