03.04.2018

ТУРИСТИЧНІ ПОХОДИ ДЛЯ ВСІХ

ТУРИСТИЧНІ ПОХОДИ ДЛЯ ВСІХ - фотоЛюди по-різному уявляють ідеальний відпочинок. Комусь потрібний спокій і тиша. Іншим необхідний драйв та адреналін у крові. Але всі хочуть запам'ятати свій відпочинок яскравим та барвистим. Найбільше це вдається любителям екстремального відпочинку. Зазнати гострих відчуттів, перевірити свої сили, завести нові цікаві знайомства і підзарядитися енергією – ось основні завдання активного відпочинку. 

Активний відпочинок – це задоволення від фізичного навантаження, злагодженої роботи м'язів, маси ендорфінів у крові, які дарують відчуття повноти життя та гармонії із собою. Найчастіше активний відпочинок - це заняття непрофесійними видами спорту, серед яких зустрічається спортивний туризм, альпінізм, скелелазіння, велосипедні прогулянки, лижні прогулянки, сноуборд, теніс, гольф, катання на роликах, біг, кінні прогулянки, риболовля, полювання, кайтінг, віндсерфінг водні лижі, стрибки з парашутом, авто та мотогонки, рафтинг та пентбол. Цей список ще можна продовжувати, адже описати всі ті різновиди цього виду відпочинку, якими займаються сучасні люди дуже важко. Вибір виду активного відпочинку на сьогодні це питання фінансів. Тільки забезпечені люди можуть дозволити собі ненудний та екзотичний відпочинок. Але не варто сумувати. Активний відпочинок доступний для всіх.


Види активного відпочинку дуже умовно можна поділити на літні та зимові. Але ви не обмежені лише холодною порою року щоб покататися на лижах. Наприклад, влітку можна вирушити льодовики Альп, де ще можна покататися на лижах. Або в розпал лютої зими махнути в якісь теплі країни, щоб зайнятися дайвінгом або водними лижами. Швидше за все, правильніше поділити на сухопутні та водні види відпочинку. Але ж головне не класифікація, а рух.


Більшість людей активний відпочинок асоціюється зі спортивним туризмом. Це походи з наметами чи сплави річкою на байдарках. У радянські роки ці види відпочинку були неймовірно популярними. Вони згуртовували колектив і дозволяли дихати на повні груди будь-якої людини. На жаль, сьогодні не так часто зустрінеш компанію, що практикує походи в гори, подорожі велосипедами або спавши на плотах річкою. А улюблена практично всіма чоловіками рибалка – це також активний вид спорту. А що заважає здійснити похід і добувати собі провіант самостійно за допомогою риболовлі та збирання ягід та грибів у літній період.

Піші прогулянки дозволяють уникнути міської суєти, насолоджуватися природою і тишею. А вечірні посиденьки біля вогнища надовго запам'ятовуються всім учасникам цього ритуалу. Привабливість спортивного туризму очевидна навіть школяру. Бадьорість духу, зручний одяг, тілесне здоров'я, рюкзак, намет та різноманітні побутові дрібниці – це все необхідно у поході. Цей вид активного відпочинку вважається найбюджетнішим і найпопулярнішим у світі. Мабуть, бюджетність таки є визначальним чинником вибору більшості людей на його користь. 


Планувати похід можна на кілька днів, а можна і місяць. Складність маршруту визначається складом компанії та їх фізичною підготовкою. Підготовка до пішої прогулянки проходить легко, адже більшість необхідних речей є у широкому продажу. Досвідчені любителі спортивного туризму заряджаються енергією під час відпочинку, а новачки відволікаються від стресів. Багато любителів розповідають, що кожен похід неймовірно захоплюючий і пізнавальний. Кожен пройдений кілометр несе нові відкриття своїх сил та навколишньої дійсності. Відпочиваючи на пляжі не побачиш, як росте чорниця в лісі, не навчишся розпалювати вогонь із підручних засобів і, звичайно ж, не навчишся ставити намет.


Місце ночівлі у поході необхідно правильно вибрати. Адже в кращому разі помилка буде коштувати вам безсонну ніч. Досвідчені люди зазначають, що немає такого місця, де неможливо поставити намет. Адже існують умільці, які вміють поставити намет на стрімкій скелі. Але все ж таки це дуже екстремальні та виняткові ситуації. На природі необхідно вибрати затишне місце, де можна провести ніч із відносним комфортом, щоб набратися сил наступного дня шляху. 

ТУРИСТИЧНІ ПОХОДИ ДЛЯ ВСІХ - фото


Почати доглядати місце для ночівлі краще за кілька годин до заходу сонця. Адже ставити намет у темряві не надто зручно. У лісі найкраще знайти гарне місце під деревом, і бажано переконатися, що воно здорове і не збирається впасти від першого подиху вітру. Також необхідно проінспектувати територію на наявність мурашників, щоб ці гості не прийшли до вас у намет із дружнім візитом. Не варто ставити намет на стежці лісових звірів. Вам і їм не варто порушувати спокій один одного. 

У лісі зустрічаються чагарники брусниці, чорниці та шикші. На них дуже зручно відпочивати, адже дрібний чагарник чудово пружинить, перетворюючись на найкомфортніший матрац. Навіть трав'яний лужок не йде не в яке порівняння з чагарниками по м'якості. Білий лишайник зазвичай вкриває сухі місця, і навіть у дощову погоду розкисаючи, він зберігає суху землю. А ось мох дуже симпатичний оку, але, на жаль, служить поганою підстилкою через вогкість. Вибране місце потрібно уважно досліджувати, наприклад, якщо, натиснувши на землю, з'явилася волога – це погане місце для ночівлі.


Іноді в поході може застати дощ, і до цього необхідно бути готовим. У ялиновому лісі достатньо знайти розлогу ялинку і сховатися під нею. Такі місця часто вибирають кабани, лосі та олені для відпочинку. Тому якщо у такому укритті ви не знайшли лісових мешканців – можна поставити там намет і переночувати у сухості.


Якщо вибирати між лісом та галявиною – то краще вибрати сусідство з деревами, адже там значно тепліше. Крім того, на галявині може випасти рясна роса, через яку намокне намет. Капронові мотузки, намокаючи, розтягуються і послаблюють конструкцію намету, через що вона може впасти. 

Намет для походу має важити не більше трьох – чотирьох кілограмів. Якщо ви маєте намет вагою десять кілограмів – то він, на жаль, не підходить для піших прогулянок і призначений, швидше за все, для кемпінгів, в які люди приїжджають на автомобілі. 


Збираючись у похід, необхідний мінімальний набір речей, адже все що ви візьмете – їхатиме на вашій спині весь час. Найкраще обмежиться туристичним рюкзаком на 60 – 80 літрів. Існують, звичайно, рюкзаки в два рази більше, але нести їх набагато важче. До рюкзака обов'язково кріпиться килимок каремат. Таке розташування спрощує його використання на привалах та економить місце у рюкзаку. 


Вибираючи спальник, необхідно звертати увагу на його температурний режим. Спальник на мінус 15 градусів за бортом не підійде для літнього відпочинку, якщо він не проходить високо в горах чи північних широтах. Під спальник завжди підстилається килимок. Досвідчені туристи рекомендують Іжевський варіант, який коштує дуже дешево і виконує всі необхідні функції.


За несприятливих похідних умов краще заздалегідь потурбується про накидку для рюкзака або плаще-пончо. Як варіант під час дощу рюкзак можна обернути у сміттєвий поліетиленовий пакет.

Потурбуючись про місце для сну, не можна пропустити можливість підкріпитися. Збираючись у похід, потрібно не забути столові прилади та посуд. Квартет з миски, кухля, ложки та ножа полегшує прийоми їжі на природі. Також необхідно потурбуватися про казанок, де грітиметься вода для чаю і готується каші. Розвести багаття в лісі можна за допомогою сірників або кресала. А в темну пору доби не обійтися без налобного ліхтарика.


Активний відпочинок, пов'язаний із подорожжю – це можливість отримати найкращі емоції та життєві враження. Спогади про незабутній відпочинок грітимуть вас від походу до походу, змушуючи вибирати нові маршрути та висоти. Випробуйте радість передчуття першовідкривачів і отримайте заряд бадьорості на довгі місяці.