08.12.2017

ЧИМ ЗАЙНЯТИСЯ ВЗИМКУ?

Усі чомусь звикли, що зима – це сплячий період року. Усі три місяці люди ховаються під теплими пледами біля каміна чи екрану телевізора, попиваючи гаряче какао. Але ця думка досить хибна. Взимку можна займатись активними зимовими видами спорту на свіжому повітрі. У активних людей з'являються нові можливості та нові пригоди. Як можна просиджувати весь вільний час вдома, якщо довкола стільки можливостей для активного відпочинку.НІЖ ЗАНЯТИСЯ ВЗИМКУ - фото

У дитинстві зимова пора та Новий рік завжди були наповнені морем веселощів, чудесами та іграми на вулиці. У дворах заливались гірки і ковзанки, де дітлахи гралися з ранку до вечора. У лісах та парках ходили лижники. А ковзанки та озера були заповнені дітьми на ковзанах та юними хокеїстами. Усі гірки окупували дітлахи з санками. Не варто надаватися приємним спогадам, адже ставши дорослими, ви маєте повне право повернутися до витоків.

Сьогодні для того, щоб зайнятися захоплюючими видами активного відпочинку взимку, необхідно придбати ковзани, бігові або гірські лижі, санки або сноуборд. Вибравши для себе один із напрямків зимового дозвілля – не відкладайте його освоєння на потім.НІЖ ЗАНЯТИСЯ ВЗИМКУ - фото

Найдоступніший і найпопулярніший вид зимового дозвілля – це ковзани. У великих супермаркетах цілий рік працюють криті ковзанки, а на великих площах міста заливають на час холодів ковзанки просто неба. При будь-якій організованій ковзанці є пункт прокату ковзанів. Якщо ви не вмієте кататись на ковзанах – на допомогу прийдуть інструктори. Але не на всіх ковзанках існує така послуга навчання новачків. Якщо вам сподобався цей вид зимового спорту – сміливо купуйте собі ковзани. Адже власні ковзани – це не лише економія коштів, а й безліч інших корисних речей. Наприклад, власні ковзани – це гігієнічно та зручно, адже ви підбираєте собі пару, в якій почуваєтеся комфортно. Якість ковзанів, що продаються в магазині набагато вище за те, що пропонується в прокаті. Свої ковзани можна завжди наточити, а в прокаті вам видадуть те, що є з тупими і не точеними лезами. На своїх ковзанах не потрібно звикати до нового взуття і намагатися зробити досліджені піруети.НІЖ ЗАНЯТИСЯ ВЗИМКУ - фото

Купуючи ковзани, необхідно визначитися з видом спорту, яким ви займатиметеся. Існують ковзани для фігурного катання, хокею, бігові, озерні та прогулянкові. Більшість людей шукають саме ковзани, не загострюючи увагу на професійному призначенні. Адже в масі любителі цього виду спорту катаються не для отримання найкращих спортивних результатів, а для себе та свого здоров'я. Вимірюючи черевик ковзанів, вашій нозі має бути в ньому зручно. Крім ковзанів обов'язково необхідно купити термошкарпетки та захист на руки, ноги та шолом. На жаль, не всі любителі цього дозвілля вміють добре кататися і через це на ковзанках дуже часто трапляються травми.

В останні роки спостерігається зростання популярності гірських лиж серед молоді. І цьому сприяє надзвичайно популярний український курорт Буковель. Сьогодні інвестори побачили у цьому виді масового спорту зацікавленість та будують інші гірськолижні курорти для наших лижників. Звичайно, наші курорти не такі гарні, як гірськолижні курорти в Альпах, але тут теж можна з комфортом кататися. Для того, щоб навчитися кататися вам знадобиться лижний костюм, шолом, лижні черевики, лижі та палиці. Додатково можна придбати ще термобілизну, спеціальні лижні шкарпетки і якусь оригінальну шапку, одягнувши яку ви привертатимете увагу на схилах.

При кожному обладнаному курорті є своя лижна школа. Якщо ви не вмієте кататись – краще звернеться до професіоналів. Вчитися самостійно звичайно можна, але вийде дорожче, адже абонемент на витяги коштує не дешево. Хороший інструктор зможе вас поставити на лижі на кілька годин, і ви спокійно зможете вирушити підкорювати сині та зелені гірки гірськолижного курорту.

У заняттях гірськими лижами найважливіше це екіпірування та спортивний інвентар. У пунктах прокату завжди можна взяти комплект лиж, палиць та черевиків, але якщо ви плануєте займатися цим видом спорту – його краще придбати. Багато новачків не знають, як вибрати лижі та на що звертати увагу. Не варто заглиблюватись у різноманітні класифікації гірських лиж. Їх дуже багато. Слід лише розуміти, що існує категорія Spotr та Fitness. Перша категорія призначена для професійних спортсменів, а друга для любителів та новачків. Саме гірські лижі з категорії Fitness необхідно розглядати, вибираючи собі перші лижі.

Довжина лиж залежить від зростання людини, яка збирається ними кататися. У кожного виробника ці дані можуть відрізнятися, і фахівці рекомендують просто віднімати від росту людини 5-10 см та отримувати необхідну довжину лиж. Якщо людина не впевнена у своїх силах і не займалася жодним видом спорту до цього - можна відібрати 20 см від її зростання для отримання необхідної довжини лиж. Професійні спортсмени дуже часто вибирають довжину лиж, що відповідає їх зростанню. А якщо ви дивилися коли-небудь змагання зі стрибків з трамплінів – то напевно помітили, що лижі цих спортсменів набагато довші за їх зростання.ЧЕМ ЗАНЯТЬСЯ ЗИМОИ -фото

Гірські лижі також бувають різної форми. Тут йдеться про шкарпетки та задники лиж. Овальні широкі шкарпетки та п'яти призначені для стійкості на схилах. Зате вузькі шкарпетки та п'яти збільшують маневреність лиж. Для новачків краще вибирати стійкі широкі лижі.

Найм'якіші та найлегші лижі призначені для лижників-початківців. А чим жорсткіші лижі – тим вищий професіоналізм із господарів.

Зберігання та перевезення лиж полегшується наявністю спеціального чохла, який також помістяться і палиці. Лижні палиці мають бути такі довгі, щоб діставали до підлоги при зігнутих руках у лікті під кутом 90 градусів.

Крім лиж і палиць лижнику-початківцю не обійтися без лижних черевиків, які кріпляться на лижі за допомогою спеціального кріплення. Вибирати черевики необхідно обов'язково із приміркою. Черевики повинні сидіти на нозі щільно і не викликати дискомфорту. У жодному разі не можна купувати черевики на розмір більше – адже у разі падіння можна серйозно пошкодити ногу. У лижному черевику пальці ніг повинні мати місце для ворушіння, а п'ята повинна сидіти щільно і не гуляти.

Ще одним популярним видом зимового спорту є катання на сноуборді. Схили та екіпірування у сноубордистів сильно не відрізняється від лижників. Головна відмінність – це спортивний інвентар. Вибравши цей вид дозвілля, можна взяти в прокат сноуборд із черевиками, щоб навчитися стояти та з'їжджати з гори. Визначившись із сноубордом, а не лижами, можна вирушати купувати свій інвентар. Для того, щоб вибрати довжину сноуборду – необхідно знати свою вагу. Наприклад, людині з вагою 60 кг підійде дошка довжиною 140-150 см. При вазі 70 кг необхідно вибрати дошку довжиною 155-165 см і таке інше.НІЖ ЗАНЯТИСЯ ВЗИМКУ - фото

Існує ще одна формула вибору довжини сноуборду. Необхідно зі свого зростання відібрати 15 см. При масивному статурі рекомендується додатково додати 5 см, при тендітному - відняти 5 см. Новачки віднімають додатково 10 см для легкого управління дошкою. А впевнені сноубордисти віднімають 5 см. Любителі фрістайлу віднімають ще до 5 см. Сноубордисти фрірайдери, навпаки, додають ще 5 см. В результаті цих математичних дій ви отримаєте свою ідеальну довжину сноуборду.НІЖ ЗАНЯТИСЯ ВЗИМКУ - фото

Вибираючи активний відпочинок взимку, не варто вживати спиртне, особливо на слонах чи ковзанках. Воно притуплює відчуття реальності та часто призводить до травм. Пам'ятайте, що спорт – це насамперед здоров'я. А здоров'я та алкоголь знаходяться по різні боки барикад.